2013. júl. 10.

a babák kedvelt játékai 2.

A BABÁK KEDVELT JÁTÉKAI 2.
korosztály: 0+
kellékek: játékakasztó (pl. ILYEN), tépőzáras szalag/
rövid madzag, pompon, csengő/csörgő, játéktükör,
kiskanalak, karika...
elkészítés: 30 p
inspiráció: Caroline Young:  csecsemők játékos nevelése
kivitelezés: animam
FOKOZOTT ODAFIGYELÉSSEL KÉSZÍTSÜK EL!
CSAK SZÜLŐI FELÜGYELETTEL HASZNÁLJA!
A MADZAG NE OLDÓDHASSON KI,
mert a baba nyaka köré tekeredhet!
Az első babajáték ötletbörze folytatásaképp itt a második.

A negatív reklám is reklám - Nagyapám szerint egy csecsemő fölé soha nem kell játékot rakni, csakis a járóka oldalára. Ugyanis azzal, hogy fölé helyezzük az izgalmas elérnivalókat, ellustítjuk; nincs szüksége rá, hogy utánaforduljon a játéknak, vagyis (a maga szintjén) 'megdolgozzon érte'.

Nagyapám egyébként ugyanígy száműzné a csecsemők környezetéből a "szórakoztató" játékokat, vagyis a dallamot zenélő, (idegen nyelven) beszélő és villogó kütyüket. Szerintem igaza van - azt gondolom, a gyermek legtöbbet nem a kifejezetten "szórakoztató" dolgokból tanul, hanem azokból, amelyekben neki is van valamilyen szerepe, feladata, felelőssége, vagyis amiért a saját szintjén, de meg kellett küzdenie, akár fizikailag (mozgással), akár szellemileg (pl. logikával) vagy lelkileg (mint pl. egy bábjáték, mese esetében). Nem tudom, érthetően írom-e, hogy az igazi játék -szerintem- pontosan erről szól: a játék egy kihívás, ami akár kötött szabályok szerint megy, akár szabadon "folyik", hömpölyög, de a teljesítése örömet okoz.

Miután elkészítettem ezt a játékot, tönkrement, mert...
... túl vékony fonalat használtam hozzá. Később egy rövidebb tépőzáras szalagot használtam, ami jól szolgált, ezzel tudtam a járóka oldalára csatolni a forgatnivalókat: vagyis

- ütögethető, hangtalan; puha tapintású pompont
- egymáshoz csörrenő; tapintásra hideg, sima; tükröződő kiskanalakat
- csengőket, recés érzetű szalagocskákkal
-
könnyen megmarkolható, érdes tapintású madzagkarikát vagy sima műanyagkarikát
- forgó, villódzó, sima tapintású játéktükröt
stb.

A kicsi mindet megbűvölve forgatta, fogdosta!

(Az újszülöttek környékén egyébként két nagyon lényeges biztonsági szabály, hogy el kell kerülni az önakasztást ill. a fulladást okozó eszközök használatát, tehát a csecsemő körül nem lehet olyan hosszúságú madzag, ami a nyaka köré tekeredhet, sem bármiféle nejlon, ami a szájához tapadva fulladást okoz.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése