2013. máj. 28.

tartós bodzaszörp recept

TARTÓS BODZASZÖRP (Mamika receptje)
korosztály: az egész családnak:)
kellékek. nagy lábas, tölcsér, 5 x 1 l-es üvegek, merőkanál, szűrő
hozzávalók: 300 g bodzavirág, 3 l víz, 50 g borkősav, 2 kg cukor,
1 kávéskanál szalicil + kevés szalicil az üvegek tetejére
elkészítési idő: szedés + 24 óra állás + 1 óra eltevés
minőségét megőrzi: kb. 2 évig
recept: mamika


Vasárnapi ebédek, családi ünnepek kedvenc bioitala. Ambrózia. Még rágondolni is mmmmennyei... És nem is macerás elkészíteni. Olvass tovább!


Kiránduljunk egyet a családdal májusban, bodzavirágzáskor - és szedjünk 5-10 nagy bodzavirágot. Az egész tányért szárral együtt tegyük papírzacskóba vagy kosárba, ne rázzuk sokat, ügyeljünk, hogy minél kevesebb virágpor menjen veszendőbe. Aztán otthon elő a nagylábast, töltsünk bele 3 l vizet, tegyünk a vízbe 50 dkg (patikában is kapható) borkősavat (helyettesíthetjük 4 doboz citrompótlóval). A víz tetejére borítsunk rá 30 dkg bodzavirágot, szárral felfelé (a képen már csak a "zacc" van), majd hagyjuk 24 órát állni.
 
Ezután vegyük ki a bodzát, szűrjük le a levet, és keverjünk hozzá 2 kg cukrot, valamint 1 kávéskanál szalicilt, ami ugye a tartósításhoz kell (utóbbit kis vízzel előre elvegyítjük, hogy jobban feloldódjon). Mikor a cukor is teljesen feloldódott, töltsük üvegekbe - a fenti mennyiségből 5 l szörpöt kapunk -, az üvegek tetejére késhegynyi (nagyon kevés!) szalicilt tegyünk.
 
A szörpök hosszú ideig elállnak hűvös helyen, ha az üvegek nyakán penész képződne, ne ijedjünk meg, a penész eltávolítását követően az ital ugyanúgy fogyasztható! A hígítási arány kb. nyolszoros.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése