2013. máj. 29.

színezett tésztanyaklánc

SZÍNEZETT TÉSZTANYAKLÁNC
korosztály: 2+
kellékek: fűzhető csőtészták,
ételfesték, 80%-os alkohol, fonal,
zacskó v jól zárható üveg/műa. edény
tészta megfestése 3 színre: 20 p
játékidő: 30 p
ötlet: Paula

kivitelezés: animamMár rég el akartam készíteni, Paula tippje, hogy használjak alkoholt a tészta megfestéséhez, kapóra jött. Otthon úgyis volt ételfesték, viszont nem néztem meg a neten, hogy hogy csinálja más - ez lett az eredmény. A csajszi meg - mondanom se kell - azóta nyakláncban csinál mindent.
Nálam volt tiszta alkohol, de bőven elég a patikában kapható 70%-os, köldökcsonk-fertőtlenítéshez való etilalkohol is. A mi ételfestékpasztáink ugyan beszáradtak kissé, ezért rusztikusabbak lettek a tésztagyöngyök, de a mennyiségek helytállóak:

10 dkg tésztához
negyed teáskanálnyi ételfesték
2-3 evőkanál alkoholban elkeverve

Az egészet jól záródó üvegbe /műanyag edénybe (vagy nem lyukas zacskóba) tesszük, pár percig jól összerázzuk. A felesleges festékanyagot papírtörlővel felitatjuk - pár perc alatt elpárolog az alkohol és amikor a tészták felületén néhol fehéredés jelenik meg, már kész is vagyunk.

Nálunk otthon piros és zöld festék volt épp (ezt a bp-i Vásárcsarnok melletti távolkeleti áruházban kaptam, kb. 700 Ft/db áron, erős színező és jó sokáig eláll). Hogy kapjak még egy árnyalatot, kipróbáltam a modenai ecetünket is, alkohollal keverve - szép barnás színt adott. Sajnos természetes színezékeink épp nem voltak, de legközelebb  kipróbálom mondjuk céklával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése