2013. ápr. 15.

szögbeverés (avagy hogyan küzdjem le anyai haragom?)

SZÖGBEVERÉS - A HARAG LEKÜZDÉSÉRE
korosztály: anyának (- v 2+)
kellékek: fatönk, 30-50-es szögek, kalapács
játékidő: 15 p
kivitelezés: animam
!A gyerekekkel való kalapálás fokozott szülői felügyeletet igényel!
Van, hogy az agyunk szétdurran - és legszívesebben kiráznánk a lelket a gyermekből vagy szimplán kiugranánk az ablakon. Mind tudjuk, hogy a legjobb anyai erény a türelem, de egyszer-egyszer (naponta hányszor?) annak is vége szakad. Volt az a sztori, ami régebben e-mailben keringett, hogy...

...egy apa (bódhiszattva?) a fiának (tanítványának?) azt javasolja; haragja leküzdésére minden olyan alkalommal, amikor elviselhetetlen dühöt érez, verjen be egy szöget egy fába. A fiú megteszi és vagy 100 szög beverése után végül örömmel megy vissza az apjához, hogy sikerült leküzdenie dühét. Ekkor az apa azt mondja, ez nem elég - minden olyan alkalommal, amikor a haragját jóra tudta fordítani, kihúzhat egy szöget (erre a részre nem emlékszem világosan, de a vége a lényeg). Mikor ez is megtörténik és a fiú mostmár úgy érzi, igazán mesteri szintre jutott és jelenti a történteket, az apja azt válaszolja: Nézd fiam ezt a fadarabot; ennyi és ennyi alkalomig tartott, míg leküzdötted a haragod, ami nagyon szép, de a nyoma megmarad: ennyi és ennyi sebet okoztál más emberekben.

Amolyan klasszikus tanítómese, de van benne valami... Ki kellett próbálnom, ugyanis nálam (az esetek 70%-ában egyébként teljesen jogos) haragom leküzdésére a 'számolj tízig' módszer nem jött be.

Majd beszámolok, ha 10-ből 9x sikerül higgadtnak maradnom, mindenesetre addigis verem a szögeket szorgosan - és a gyerekekkel is kalapálunk az ikeás játék helyett igazi szögekkel és kalapáccsal - persze csak játékból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése