2013. ápr. 17.

pöcke

PÖCKE
korosztály: 3+
kellékek: játékosonként 4-6 db azonos színű gomb vagy
 lapos gyöngy, takaró (+ tálka)
játékidő: 30 p
kivitelezés: animam

Hirtelenjében nem találtam meg a neten a játékszabályokat, úgyhogy leírom (van más neve is a játéknak, de nem ugrik be) - alig kíván előkészületet, mégis élvezetes. Többször is vegyük elő, mert idpbe telik, mire a gyerekek megértik a játékszabályokat és élvezik is a játékot.
Szabályok:

előkészületek: tegyünk egy sima felületű takarót az asztalra. Minden játékos elé helyezzünk csatasorba (4-)6, azonos színű gombot, ebből egyet vegyen kézbe (ez lehet nagyobb, mint a többi, ez a 'király'-gomb, aminek két élete van). A pálya határait általában a pokróc vagy az asztal széle jelenti.

a játék célja: két nyertes van: az, aki utoljára marad életben és az, aki a legtöbb foglyot ejtette.

a játék menete: egymás után "pöcköljük", "ugratjuk" meg a gombokat. Egy ember egyszerre több gombot is a pályára pöckölhet, de egy körben csak eggyel "léphet", kivéve, ha sikerül foglyot ejtenie, mert akkor újra léphet. A fogolyejtés annyiból áll, hogy ráugratja a gombot a másik színű harcosra, s ha ez sikerül, a foglyot a saját csatasora mögé helyezi. Addig folyik a játék, míg egyetlen játékos marad a pályán a gombjaival. Amikor valakinek az összes harcosa elfogyott, elindíthatja a végső fegyvert, a (nagyobb) király-gombot - körömmel vagy fogolybábu segítségével pöckölgete. Ennek két élete is lehet, de ha meghal, a játékos kiesik.
Ha a gombot véletlenül kiugratjuk a játéktérről, a terep szélére helyezzük vissza és onnan indítsuk tovább.

variáció: Variálhatunk úgy, hogy a foglyokat ki lehet váltani, fogolycserét is megejthetünk stb. Játszhatunk úgy is, hogy egymás 'felfalása' helyett a gombokat egy tálkába kell ugratni - akinek először sikerül, az nyer.

Remek játék, sokat játszottam kicsikoromban én is.

pöckölés - egyik módja

pöckölés - másik módja

itt kapta el a piros a kéket

a kék sor mögött r ott sorakozik két fogoly

tálkába-ugratás
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése