2013. márc. 6.

piacos játék

PIACOS JÁTÉK
korosztály: 2+
kellékek: öt család (apa, anya, két év körüli gyerek)
öt recept (ld. lenn)
gyümölcsök: 2 eper, 2 barack, 2citrom, 2 narancs,
2 dinnye, 3 banán, 3 szőlő, 3 alma, 3 körte, 3 szőlő, 3 meggy
játékidő: 30 p
ötlet, kivitezelés: csipiszkék
Az anyák a konyhában ülnek és gyümölcssalátát főznek a megadott recept szerint. Az apák a piacon felügyelik a csemetéket, náluk vannak kiterítve a gyümölcsök. Tehát a szülők nem látják egymást és nincs más kapcsolat köztük, mint a gyerek. A gyerekek pedig az anyák kérését igyekszenek teljesíteni, rohannak a konyháról a piacra azzal a feladattal, hogy hozzanak pl. banánt. Az apák nem adhatnak a gyereknek semmit, csak szóban segíthetnek, hogy megtalálják a megfelelő gyümölcsöt, és lehetőség szerint ne vigyenek el egyszerre többet.


Minden gyümölcsből több van, de más is gyűjti a gyümölcseidet. Van köztük kukacos is, ügyesen kell taktikázni, ha ép gyümölcsöt akar az anya szerezni.

A játék akkor ér véget, ha egy család megszerezte a recepthez való gyümölcseit, vagy ha elfogyott a gyerekek motivációja. Az a család nyer, aki a legtöbb pontot szerzi: ép gyümölcs 1 pont, rossz gyümölcs fél pont.
Receptek:
Zamatos nyári gyümölcssaláta: banán, alma, dinye, barack, meggy
Őszi nedű gyümölcssaláta: alma, körte, citrom, szőlő, eper
Citromos téli gyümölcssaláta: citrom, alma, körte, barack, banán
Tavaszi csemege gyümölcssaláta: eper, meggy, narancs, körte, szőlő
Déli nyár gyümölcssaláta: narancs, meggy, banán, szőlő, dinnye

Mi egy farsang keretében játszottuk, de szabadtéri piknik, vagy közös nyaralás alkalmával is játszható. Továbbfejleszthető több/kevesebb családra, más témakörre (járgányok, állatok...) Fejleszti a gyerekek mozgását, szófogadását, empátiáját, beszédét, a családi kommunikációt és a gyerekek iránti bizalmat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése