2013. febr. 22.

fatörzstorta

FATÖRZSTORTA
korosztály: 3+
recept: ld. a részletes részben
elkészítési idő: kb. 1,5 óra
forrás: nagymama recepteskönyve
kivitelezés: animamHagyományos receptje a családunknak. Időnként elég viccesre sikerült kinézettel, de sokszor szerepel a családi ünnepeken, más-más dekorációval. Marcipánlevelek helyett most diót használtam - és ágacskákat helyeztem a törzs oldalára, alapesetben ugyanis csak egy henger az egész. Eredeti, teavajas csokikrémmel készült, ezért különösen finom, a dobostortához hasonló tésztával, de nem ragozom, itt is a recept:


Krém: 3 egész tojást 12,5 dkg cukorral és 3 szelet feketecsokival gőz fölött felverünk, megfőzünk. 15 dkg vajat 3 dkg vaníliás cukorral és 1 egész narancs vagy citrom reszelt héjával előre bekeverünk, ehhez adjuk a főtt krémet. Először a krémet készítsük, hogy mire a tészta megsül, hideg legyen.

Diós tészta: 6 tojás sárgáját 10 dkg porcukorral habosra keverünk, majd 15 dkg darált diót, 1 kávéskanál morzsát adunk hozzá, és könnyedén belekeverjük a fehérjehabot. Sütőpapíron kell sütni, de úgy, hogy a tepsit és a papírt is meg kell zsírozni. Nedves kendőre borítani, megkenni, összecsavarni.

Ha több ágat akarunk, egy vékonyabb és egy vastagabb tekercset készítsünk, a vékonyabbat szabdaljuk. A krémből kenjünk a tetejére, simítsuk el, majd villával karcoljuk 'kérgesre'. Marcipánlevelekkel vagy magokkal díszítsük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése