2012. nov. 7.

léghajó

LÉGHAJÓ
korosztály: 3+
kellékek: újságpapír, krepp papír,

tapétaragasztó, 1 db. lufi, színes tempera,
ecsetek, spárga, a kosárhoz hurkapálcák,
vagy kör alakú kis doboz
elkészítési idő: 3 óra + 2 nap száradási idő
ötlet, kivitelezés: zozi


Előkészítés: Bekeverjük a tapétaragasztót, de ne túl sűrűre, mivel majd ebbe fogjuk áztatni a papírfecniket. A ragasztónak legalább 20 percet állnia kell: ezalatt nekiállunk az újságpapír miszlikbe aprításának. A legjobb, ha körülbelül 2x5 centis darabkákat tépünk le (a türelmetlenebbek nagyobbakat is készíthetnek, de akkor tele lesz a léggömb púpokkal). Ha ezzel megvagyunk, felfújjuk a lufit, és kezdődhet is a dagonyázás:)
Fogunk egy-egy papírdarabot, pár másodpercre beáztatjuk a ragasztóba, és mikor teljesen átázott, rásimítjuk a lufira. Ezt még kétszázhússzor megismételjük, és kész is az alap:) Viccet félretéve: ilyen módon a lufit két-három rétegben be kell vonni, hogy legyen tartása. Ha pedig az újságpapír-rétegekkel megvagyunk, következhet a két krepp papír-réteg, ugyanezzel a technikával. FONTOS: ne áztassuk el az egész gömböt - ha úgy érezzük, hogy minden csatakos a ragasztótól, akkor a következő papírcsíkokat szárazon helyezzük fel, így tudjuk felitatni a felesleges ragacsot.
Ha kész a gömbünk, két napra kitesszük egy biztonságos helyre (legjobb, ha felakasztjuk), majd miután teljesen megszáradt, lukat vágunk az alján, és a kipukkasztott lufit egyszerűen kihúzzuk. Innentől a léggömböt festhetjük, akaszthatunk rá saját készítésű kosárkát - a képen látható spárgából és hurkapálcából készült, de egy kis kerek doboz is megteszi, vagy akár WC papír gurigából és egy kis karton körlapból is megoldható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése